Metallurgiai és Öntészeti Intézet
|
Magyar
|
Az intézethez tartozó tanszékek
DSCF0746a">
Partnerek
Utolsó Módosítás: 2014 | 02 | 25 | Utolsó Szerkesztő: Harangi Zoltán

Alcoa Köfém Kft.,Székesfehérvár

ALCOA Köfém Kft. üzemi  mérések

ALCOA Köfém Kft. üzemi mérések

Az Alcoa 1993-ban vásárolt többségi tulajdont a székesfehérvári Könnyűfémműben, amelynek 1996-tól teljes tulajdonosa.

A Metallurgiai és Öntészeti Intézetben Dr. Kékesi Tamás által vezetett kutatócsoport már több alkalommal végzett átfogó kutatási programot a székesfehérvári üzemben.

Jelenleg 4 termelési ág tartozik az Alcoa-Köfém Kft-hez Magyarországon: az Európai Hengerművek (GCTIS), ami magában foglalja az Öntödét és a Hengerelt Áruk Gyáregységét, az Alcoa Keréktermék és Szállítmányozási Termékek (AWTP), az Alcoa Rögzítő Rendszerek (AFS) és az Alcoa Erőmű és Meghajtó Rendszerek (APP) Howmet üzletág. Magyarországon került létrehozásra az a Globális Szolgáltató Központ, amely az európai és bizonyos észak-amerikai pénzügyi és adminisztratív területek kiszolgálását foglalja magában.

Az Alcoa Magyarország számos nemzeti és helyi elismerést kapott Felelős Vállalati Magatartása kapcsán végzett tevékenységéért.

ISD Dunaferr Zrt., Dunaújváros

ISD-Dunaferr-14

Dunaújváros

Az ISD Dunaferr Zrt. hazánk egyik legnagyobb értékteremtő vállalkozása, amelynek az acélipar területén a szakmai képzésben és a kutatás-fejlesztésben a Miskolci Egyetem az egyik legfontosabb partnere. A társaság és az egyetem évtizedek óta aktív és kiemelt szakmai kapcsolatban állnak egymással. Az acélipar borsodi térségben jellemző nehézségei tükrében felértékelődik az a gyakorlati képzés, amelyet a jövőben az ISD Dunaferr Zrt. közreműködésével biztosít a Miskolci Egyetem. Az együttműködés keretein belül a Dunaferr vezetése vállalja, hogy a Magyarországi Kohómérnök Képzésért alapítványon keresztül kiemelten támogatja a ME beiskolázási tevékenységét és kiemelkedő szaktudású munkatársai közreműködésével részt vesz az egyetemi képzés más területein is. Ez elsősorban gyakorlatorientált menedzsment ismereteket és kutatási-fejlesztési megrendeléseket jelent az egyetem számára.

NEMAK Győr Alumíniumöntöde Kft., Győr

NEMAK_motor_01

NEMAK Győr Alumíniumöntöde Kft. bemutatója az Intézet előtt.

A Miskolci Egyetem együttműködési megállapodást kötött a NEMAK Győr Alumíniumöntöde Kft.-vel az egyetemi szintű öntészeti technológiákkal összefüggő oktatás fejlesztése, különösen az Alumínium-öntészettel foglalkozó szakemberek képzésének régióbeli elősegítése céljával. A közelmúltban jött lére a könnyűfém-öntészethez kapcsolódó kutatás és fejlesztés támogatására a  kihelyezett oktató laboratórium.
A megállapodás alapján a NEMAK Győr Alumíniumöntöde Kft. az egyetem Műszaki Anyagtudományi Kara képzési programjaiban meghatározott szakok képzési és kimeneti követelményei alapján az öntészet szakirányos hallgatói csoportok részére megszervezi és lebonyolítja a gyakorlati képzést, s átadja a szakma elsajátításához szükséges üzemi alumínium-kokilla öntészeti gyakorlati ismereteket. A társaság ugyanakkor innovációs járulékfizetési kötelezettsége keretéből, külön megállapodás alapján, az átadott éves keret terhére a jogszabály által meghatározott keretek között kutatási és fejlesztési tárgyú megrendeléseket ad az egyetem részére.

 

Partnerek
Miskolci Egyetem
Mûszaki Anyagtudományi Kar
Metallurgiai és Öntészeti Intézet
3515 Miskolc-Egyetemváros - B/1 III. emelet - Metallurgiai és Öntészeti Intézet, Miskolci Egyetem | Tel.: 46/565-122
E-mail: metont@uni-miskolc.hu
2018 © Metallurgiai és Öntészeti Intézet - Műszaki Anyagtudományi Kar - Miskolci Egyetem - Minden jog fenntartva, beleértve az itt megtalálható anyagok bármilyen típusú utóközlését.