Metallurgiai és Öntészeti Intézet
|
Magyar
|
Az intézethez tartozó tanszékek
">
Járműipari Öntészeti Duális Képzés
Tanszék: , | Dátum: 2015 | 02 | 07 | Írta: Budavári Imre

Összefogás a duális járműipari öntészeti szakirányos anyagmérnök-képzés létrehozása és az öntészeti felsőoktatás fejlesztése érdekében
(2015. február 5.)

dualis_kepzes_150204_vcs_6

Dr. Deák Csaba (a Miskolci Egyetem kancellárja) felszólalása

 2015. február 5-én újabb lépést tett a Miskolci Egyetem a duális képzés bevezetése érdekében.
Ezen a napon, a diplomaátadó ünnepség előtt írták alá az egyetem és a duális öntészeti oktatást támogató partnertársaságok képviselői az együttműködési megállapodásokat és közhasznú adományozási szerződéseket. Az együttműködés fontosságát hangsúlyozta Dr. Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellárja.

A duális képzések akkreditációs eljárásában 22 öntészeti vállalkozás csatlakozott a Miskolci Egyetem járműipari öntészeti szakirányos anyagmérnök képzéséhez. Ezek közül az öntészeti oktatást kiemelkedően támogató partnertársaságok által aláírt együttműködési megállapodások lényege, hogy az öntészeti felsőoktatás jövőbeni fejlesztése és működtetése alapvetően a partner társaságok finanszírozásával valósul meg.

A járműgyártáshoz kapcsolódó öntészeti ipari termelés a többi ipari ágazathoz képest is kiemelkedően fejlődik, ennek is köszönhetően az ágazat speciális öntészeti szakember-igénye jelentős. Az öntvénygyártó társaságok öntészeti szakmai ismeretekkel rendelkező mérnökök iránti igényének kielégítésére országosan egyedül a Miskolci Egyetemen adottak az akkreditált, szakirányú képzés feltételei. A szakember-utánpótlás jövőben duális járműipari öntészeti szakirányos anyagmérnök BSc képzési formában, az öntvénygyártó társaságok összefogásával valósul meg.

A duális járműipari öntészeti képzéshez csatlakozott 22 öntvénygyártó vállalkozás 2013. évi árbevétele meghaladta a 200 milliárd forintot, a növekedésük az előző évhez képest megközelíti a 10 százalékot. Időközben a hazai járműipari öntvénygyártó társaságoknál nagy volumenű termelésfejlesztési beruházások valósultak és valósulnak meg, ami az ágazat további termelésfejlesztését is biztosítja.

Az együttműködésre jó példa a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft., amely a szakember-utánpótlás megoldásában egyik élenjáró hazai társaságként Győrben a szakmunkásképzést, Miskolcon az öntészeti szakirányos anyagmérnök-képzést támogatja.

dualis_kepzes_150204_vcs_3

Az együttműködési szerződés aláírása
Toth David (NEMAK ügyvezető igazgató, bal oldalon), Dr. Torma András (Miskolci Egyetem rektora, középen) és Dr. Palotás Árpád Bence (a Műszaki Anyagtudományi Kar dékánja, jobb oldalon)

Az újszerű, ám annál hatékonyabb együttműködés keretében a cég és a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kara Öntészeti Intézetet hozott létre a Miskolci Egyetemen, amelynek részeként Miskolcon Járműipari Öntészeti Intézeti Tanszéket, a Nemak Győr Kft.-vel aláírt együttműködési megállapodás szerint Győrben, a társaság magyarországi székhelyén pedig Könnyűfémöntészeti ’Nemak’ Kihelyezett Intézeti Tanszéket alakítottak ki.

A most megkötött együttműködési megállapodás értelmében az öntészeti felsőoktatás fejlesztéséhez és fenntartásához szükséges kiadások jelentős részét a jövőben a duális képzéshez csatlakozott partner-társaságok biztosítják. Ez azt jelenti, hogy a duális járműipari öntészeti szakirányos anyagmérnök-képzéshez csatlakozó partner társaságok a mérnökutánpótlás biztosítása érdekében az árbevételük arányos összegével támogatják a Miskolci Egyetemen folyó felsőfokú öntészeti szakemberképzést és a Műszaki Anyagtudományi Kar újszerű, duális öntészeti képzésének megvalósítását.

Az együttműködési megállapodás 2015. február 5-i aláírásával az alábbi, hazai járműipari öntvénygyártó társaságok vállalták, hogy a duális járműipari öntészeti szakirányos anyagmérnök-képzést és az intézményi működtetést jelentős hozzájárulással, adományozási szerződéssel is támogatják:

• Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. (Győr)

• FÉMALK Fémöntészeti Alkatrészgyártó Zrt. (Budapest)

• PREC-CAST Öntödei Kft. (Sátoraljaújhely)

• CSABA METÁL Zrt. (Békéscsaba)

• CSABAcast Könnyűfémöntöde Kft. (Apc)

• ECSERI Kft. (Cegléd),

• CERTA Zárgyártó, Présöntő és Szerszámkészítő Kft. (Sátoraljaújhely)

• BUSCH-HUNGÁRIA Kft. (Győr)

• SICTA Kft. (Felsőzsolca)

unnepelyes-pillanatok5

Az öntészeti szakképzésre is fókuszál a Miskolci Egyetem – © Fotó: Bujdos Tibor
http://www.boon.hu/az-onteszeti-szakkepzesre-is-fokuszal-a-miskolci-egyetem/2756929


A rendezvényről készült fotók itt érhetők el.

További információk érhetők el:

Miskolci Napló – Úttörő szerepben a Miskolci Egyetem

Szuperinfo.hu – Lépés a jövőbe a Miskolci Egyetemen

Minap.hu – Úttörő szerepet vállal a duális képzés bevezetésében a Miskolci Egyetem

Minap.hu – Szeptembertől Duális Képzés indul a Miskolci Egyetemen

Boon.hu – Az öntészeti szakképzésre is fókuszál a Miskolci Egyetem

Oktatas.tlap.hu – Az öntészeti szakképzésre is fókuszál a Miskolci Egyetem

Szon.hu – „Biztos sikerre van ítélve”

 Edupress.hu – Cégek is támogatják az ME duális járműipari öntészeti képzését

Autopro.hu – Huszonkét öntészet csatlakozott a miskolci duális képzésbe

 

 

 

Járműipari Öntészeti Duális Képzés
Miskolci Egyetem
Mûszaki Anyagtudományi Kar
Metallurgiai és Öntészeti Intézet
3515 Miskolc-Egyetemváros - B/1 III. emelet - Metallurgiai és Öntészeti Intézet, Miskolci Egyetem | Tel.: 46/565-122
E-mail: metont@uni-miskolc.hu
2021 © Metallurgiai és Öntészeti Intézet - Műszaki Anyagtudományi Kar - Miskolci Egyetem - Minden jog fenntartva, beleértve az itt megtalálható anyagok bármilyen típusú utóközlését.