Metallurgiai és Öntészeti Intézet
|
Magyar
|
Az intézethez tartozó tanszékek
">
80. éves Dr. Kiss László
Tanszék: | Dátum: 2015 | 01 | 29 | Írta: Tibor Kulcsár

Dr. Kiss László, a Miskolci Egyetem Metallurgiai Intézetének címzetes egyetemi docense január 14-én töltötte be 80. életévét.

IMG_2888

Ebből az alkalomból, barátai és egykori hallgatói jubileumi olvasztással ünnepelték az Intézet műhelycsarnokában. Az ünnepség keretében az ünnepeltnek a szakmai  bizottság által előre meghatározott acélminőséget kellett legyártania, egyet az egykori Diósgyőri vezérminőségek közül.

A bizottság elnöke Dr. Grega Oszkár  nyitotta meg a ünnepi összejövetelt, majd Laci bácsi egy kis visszatekintésre invitálta a megjelenteket és felelevenítették Diósgyőr dicső múltját.

A szakmai feladat megoldásában Laci bácsinak bizonyítania kellett, hogy csínját-bínját még most is ismeri. az acélmetallurgia rejtelmeinek. A feladat megoldására Kulcsár Tibor “főolvasztár” segítségével került sor, előkerült a logarléc, adagvezetési napló. A gyártás során a jelölt szorosan együttműködött segítővel ahogyan ezt sok sok éven át tette.

IMG_2868

Az intézet munkatársai nagy lelkesedéssel követték Laci bácsi utasításait a 80. jubileumi adag elkészítésében.
Az ünnepelt a feladatot kiválóan teljesítette, amit egy öntöttvasból készült tállal, és oklevéllel ismertek el tisztelői, továbbá az általa gyártott jubileumi adag öntecsének egy szeletét adták át emlékeztetés képpen.
A baráti összejövetel egy jó hangulatú gulyáspartival zárult.

Pár gondolat Laci bácsi eddigi munkásságáról:

IMG_3021Dr. Kiss Lászlónak egyetlen munkahelye volt, a diósgyőri kohászat, ahol az acélgyártás minden egyes fázisában tevékenykedett. Első tapasztalatait a „régi” elektró-acélműben szerezte, az akkori műszaki színvonalnak megfelelő berendezéseken, itt azonban máshol nem beszerezhető tapasztalatokat szerzett.

Vezető része volt a kombinált acélmű felépítésében, működtetésében. Egyedi tapasztalatokkal rendelkezik a minőségi acélok gyártásában, azok minőségbiztosításában. Szakmai ismereteit a felhasználó vállalkozások is elismerték, a diósgyőri acélok piacképessége erősen kötődik a nevéhez. Saját és munkatársai munkájával szemben kompromisszumokat soha nem engedett meg, a minőség számára mindig elengedhetetlen követelmény volt.
Munkája során az egyetemi hallgatókkal mindig nagy szeretettel ismertette meg a szakma rejtelmeit, üzemi gyakorlatok keretében. A gyár leállítása után ismereteit és tapasztalatait egyetemi oktatóként ma is átadja az egyetemistáknak.

A rendezvényen készült képek itt érhetők el.

80. éves Dr. Kiss László
Miskolci Egyetem
Mûszaki Anyagtudományi Kar
Metallurgiai és Öntészeti Intézet
3515 Miskolc-Egyetemváros - B/1 III. emelet - Metallurgiai és Öntészeti Intézet, Miskolci Egyetem | Tel.: 46/565-122
E-mail: metont@uni-miskolc.hu
2021 © Metallurgiai és Öntészeti Intézet - Műszaki Anyagtudományi Kar - Miskolci Egyetem - Minden jog fenntartva, beleértve az itt megtalálható anyagok bármilyen típusú utóközlését.