Metallurgiai és Öntészeti Intézet
|
Magyar
|
Az intézethez tartozó tanszékek
">
Külföldi Tanulmányúton jártunk
Tanszék: , | Dátum: 2014 | 05 | 29 | Írta: Urbán Péter

2014. április 13. és 19. között tanszékünk munkatársai a Forr-Ász projekt keretében Csehországban és Németországban több egyetemet és kutatóintézetet látogattak meg, mely szakmai látogatások elsődleges célja új kapcsolatok kialakítása volt. Ennek során a Forr-Ász projektben vállalt plazmasugaras vizsgálatok és fejlesztések elősegítéséhez és kiterjesztéséhez számos hasznos eszmecserét folytatott a kutató gárda.

Első megállóként a csehországi Brnóban található Masaryk Egyetem CEPLANT intézetének Plazma és Nanotechnológia részlegét látogatták meg. Az egyetem fizikusai olyan plazmakezelő technológiák kifejlesztésén dolgoznak melyek a plazma felületmódosítás és felületkezelés területén mondhatni egyedülállóak.

A következő úti cél a németországi Freibergi Műszaki Egyetem Színesfémmetallurgiai és Nagytisztaságú Anyagok Tanszéke volt. Az egyetemi tanszéki kutatók – többek között – a piro- illetve hidrometallurgiai úton kinyerhető színesfémekkel, s azok új, környezetbarát módon megvalósítható előállítási technológiával foglalkoznak.

A csapat utolsó megállója a drezdai Fraunhofer FEP intézet volt, ahol több kutatócsoport is foglalkozik a plazmakezeléssel és felületi bevonatrendszerek fejlesztésével, illetve azok iparba való átültetésével. Az intézetben több pilot üzem is működik, mely tevékenységek célja a már kidolgozott technológiák tesztelése és továbbfejlesztése, valamint ipari megrendelők kiszolgálása.

Az utazásról szóló részletes beszámolót itt tölthetik le, míg az arról készült képeket itt tekinthetik meg.

 

Külföldi Tanulmányúton jártunk
Miskolci Egyetem
Mûszaki Anyagtudományi Kar
Metallurgiai és Öntészeti Intézet
3515 Miskolc-Egyetemváros - B/1 III. emelet - Metallurgiai és Öntészeti Intézet, Miskolci Egyetem | Tel.: 46/565-122
E-mail: metont@uni-miskolc.hu
2021 © Metallurgiai és Öntészeti Intézet - Műszaki Anyagtudományi Kar - Miskolci Egyetem - Minden jog fenntartva, beleértve az itt megtalálható anyagok bármilyen típusú utóközlését.