Metallurgiai és Öntészeti Intézet
|
Magyar
|
Az intézethez tartozó tanszékek
">
Az öntészeti oktatásról…
Tanszék: | Dátum: 2014 | 04 | 03 | Írta: Harangi Zoltán

site-logoAz Innotéka internetes hírportál a közel múltban tett közzé egy az Öntészeti felső, valamint középfokú oktatással foglalkozó interjút Dr. Dúl Jenő professzor úrral.

A teljes cikk az Innotéka weblapján itt érhető el.

Az Öntészeti Intézeti Tanszék jelenlegi vezetője Dr. Dúl Jenő kutatóprofesszor.

Az Öntészeti Intézeti Tanszék jelenlegi vezetője Dr. Dúl Jenő
kutatóprofesszor.

„A híresebb, öntészetet is oktató professzorok közé tartozott Miskolcon 1959 és 1990 között Nándori Gyula, aki első mentorom volt” – mondja Dúl Jenő. Az öntő szakirányos kohómérnökképzés 1963-ban indult, felmenő rendszerben. 1965-ben létrehozták a Kohómérnöki Karon az Öntészeti Tanszéket Nándori Gyula egyetemi docens vezetésével. Az első öntő szakirányos kohómérnökök 1968-ban végeztek. Az öntészeti szimulációval 1991 óta foglalkozik az Öntészeti Tanszék. 2007-től korszerű szimulációs labor, 2009-től teljes jogú öntészeti szimulációs szoftver alkalmazása segíti az öntészeti szimuláció oktatását és a kutatási témákban az alkalmazását. Az Öntészeti Tanszék gondozza az öntészeti szakirányos mérnökképzést. 1968 és 2009 között 571 hallgató szerzett öntészet szakirányos kohómérnöki oklevelet. A többlépcsős lineáris képzési rendszerre áttérés óta látja el az Öntészeti Tanszék az öntészet szakirányos oktatást a BSc anyagmérnökképzésben és az MSc kohómérnökképzésben.

A Miskolci Egyetem az öntészeti oktatás és kutatás egyetlen hazai bázisa. Az öntészet szakterület sokrétű, speciális tudást igényel, melynek része több kapcsolódó szakterület (fémtan, anyagvizsgálat, kerámiatan, tüzeléstan, metallurgia stb.) ismeretanyagának egy-egy szelete.

Záróvizsga01

Sikeres záróvizsgát tett hallgatók oktatóik körében.

Az ellentmondásos körülmények dacára biztató, hogy az elmúlt tíz évben az öntészeti szakirányos képzésben az ötéves diplomás kohómérnökképzés megszüntetett rendszerében 119-en fejezték be záróvizsgával a tanulmányaikat, a BSc hét féléves anyagmérnökképzésben 36-an, az MSc négy féléves kohómérnökképzésében 25-en vettek részt – mondja Dúl professzor –, összesen 180-an, ebből levelező tagozaton 44-en végeztek. Ennek az átlaga évente elég lenne az ipari igények kielégítéséhez, csak legyenek meg a szükséges feltételek hozzá.

Az öntészeti oktatásról…
Miskolci Egyetem
Mûszaki Anyagtudományi Kar
Metallurgiai és Öntészeti Intézet
3515 Miskolc-Egyetemváros - B/1 III. emelet - Metallurgiai és Öntészeti Intézet, Miskolci Egyetem | Tel.: 46/565-122
E-mail: metont@uni-miskolc.hu
2021 © Metallurgiai és Öntészeti Intézet - Műszaki Anyagtudományi Kar - Miskolci Egyetem - Minden jog fenntartva, beleértve az itt megtalálható anyagok bármilyen típusú utóközlését.