Metallurgiai és Öntészeti Intézet
|
Magyar
|
Az intézethez tartozó tanszékek
">
Lesz minőségi acélgyártás
Tanszék: | Dátum: 2014 | 03 | 28 | Írta: Harangi Zoltán

Számos hírportál számolt be arról, hogy március 28-án újraindul a minőségi elektroacél gyártás Diósgyőrben!

“Az elmúlt években az Észak-Magyarország több alkalommal is arról írt, hogy folynak a tárgyalások az 1770-ben alapított diósgyőri kohászat feltámasztásáról, ám a gyár 2008-as bezárását követően rögös út vezetett odáig, hogy a befektető – ha nem is régi helyen, hanem néhány száz méterrel arrébb, újra indítsa a termelést. Ehhez Európa egyik legkorszerűbb Mini Milljét építik meg a DIGÉP Ipariparkban.

Az Észak-Magyarország exkluzív információi szerint a Mini Mill egy energiatakarékos (hulladék-előmelegítő technológiával) üzemelő acélműből és egy hozzá szervesen illeszkedő hengerműből áll majd. A mű évente 320 ezer tonna folyékony acél gyártására lesz alkalmas, melyből 200 000 tonna hengerelt minőségi karbon és ötvözött köracél készül, a további 120 000 tonnából ötvözött kovácsolási célú buga, illetve öntecs előállítása történik majd.

DIGÉP Mini Steel Mills/DIGÉP Mini Acélmű projekt technológiai beruházásnak értéke mintegy 50 millió euro. Mintegy 300-320 fő közvetlen, új foglalkoztatását  tervezik, további 150-200 fő kaphat munkát a szolgáltatóknál, s 500 “indirekt” létesülő munkahellyel is számolnak, a projekthez kapcsolódóan. Az éves árbevételt mintegy 150-180 millió euróra tervezik, a termékek alapanyaga Magyarországon beszerezhető hulladékvas lesz, a tervek szerint évi 300 ezer tonna ötvözött acélt gyártanak majd, autóipari és egyéb gépipari felhasználásra

– Az acélmű jelentős fellendülést hoz a Miskolci Egyetem , s azon belül az Intézetünk számára is, mind a gyakorlati képzés, mind a kutatás területén, hiszen Dunaújváros mellett itt van a hazai vaskohász képzés másik nagy bázisa. Az üzem garanciát jelent egy már kihalásra ítélt szakmai kultúra fennmaradására Miskolcon.”

Források:
http://www.minap.hu/news.php?extend.80965
http://hvg.hu/kkv/20140325_Ujraindul_az_acelgyartas_Diosgyorben
http://www.boon.hu/acelmu-epul-miskolcon/2511900

 

Az érdeklődők az alábbi videó linken keresztül tekinthetnek bele a majdan alkalmazott elekroacél gyártó technológia alapjaiba.

Lesz minőségi acélgyártás
Miskolci Egyetem
Mûszaki Anyagtudományi Kar
Metallurgiai és Öntészeti Intézet
3515 Miskolc-Egyetemváros - B/1 III. emelet - Metallurgiai és Öntészeti Intézet, Miskolci Egyetem | Tel.: 46/565-122
E-mail: metont@uni-miskolc.hu
2021 © Metallurgiai és Öntészeti Intézet - Műszaki Anyagtudományi Kar - Miskolci Egyetem - Minden jog fenntartva, beleértve az itt megtalálható anyagok bármilyen típusú utóközlését.